מדוע ועד מתי להניק?

אמהות רבות נאבקות על מנת להניק. חוסר הידיעה כמה התינוק ינק, התלות באם, הקשיים בשאיבה וביציאה לעבודה, כל אלה ועוד מלווים את האם הטרייה. אבל, להנקה יש חשיבות עצומה לבריאות התינוק (וגם יתרונות לאם).
רוצה להגדיל את הסיכויים שתינוקך יהיה בריא בעשרות אחוזים? בשנים האחרונות נאסף גוף מחקרים גדול שהוכיח כי הנקה מפחיתה בכ-20% את שיעור הלוקמיה והלימפומה אצל הילדים, בכ-36% את שיעור מוות בעריסה, ב-52% את מחלת הצליאק, בכ30% את ההשמנה בבגרות , בכ 77% דלקות אוזניים, סרטן השד למניקות ועוד. עד מתי צריך להניק וכמה?התשובות בכתבה
מדוע להניק?
על פי נתונים שקובצו מתוך מדריך הזנת התינוק שפורסם במאי 2009 על ידי משרד הבריאות, וAAP האגודה האמריקנית לרפואת ילדים, מטה אנליזות שנערכו על השפעות ההנקה על בריאות תינוקות ואמהות במדינות מפותחות בטווח הקצר והארוך הצביעו על כך,
שהנקה מקטינה את השכיחות של תופעות הבאות בשיעורים הבאים:
- SIDS תסמונת מוות בעריסה- 36%
- צליאק- 52%
- השמנת יתר בילדים - 24%
- דלקות אוזניים בתינוקות - 23%-77%
- זיהומים במערכת העיכול - 64%
- זיהומים חמורים במערכת הנשימה (הדורשים אישפוז) 63%-77%
- NEC (דלקת מעי נמקית המובילה למוות) בפגים - 77%
- האטה בהתפתחות אינטלקטואלית ומוטורית
- סכרת מסוג 1 (חלב האם מכיל אינסולין האחראי על ויסות רמות הסוכר בדם, מרכיב הנמצא בריכוז נמוך מאוד בחלב פרה ובריכוז נמוך מאוד עד חסר בתמ"ל) - 30%
- סכרת מסוג 2 - 40%
- יתר לחץ דם בגיל מבוגר (בעקבות הכמות הגבוהה של נתרן במי השתייה המשמשים להכנת תמ"ל-תרכובת מזון לתינוק)
- סרטן השד באמהות
- אטופיק דרמטיטיס 27%-42%
- אסתמה - 26%-40%
- דלקות קיבה ומעיים המובילות לחום ושילשולים -גסטרואנטריטיס - 64%
- הנקה תורמת לירידה במשקל האם משום שלמען ייצור החלב נדרשת מהגוף אנרגיה רבה.
- חשוב לציין כי מחקרים ממשיכים לגלות את חשיבותם ותפקידם של רכיבים שונים בחלב האם, שחלקם טרם פוענחו. מחקר מ2007 שנעשה באוניברסיטת קיימברידג' היוקרתית סוקר את תרומתה של ההנקה על מערכת החיסון של התינוק וגילה כי מרכיב מסוים "IL-7" בחלב האם, אשר קשור לעובדה כי התימוס, איבר משמעותי ביותר בחשיבותו למערכת החיסון, גדול פי 2 אצל תינוקות יונקים מאשר תינוקות שניזונים מתמ"ל. מחקרים הראו כי ככל שהתימוס גדול יותר כך שיעור תמותת התינוקות יורד.
- אותה סדרת מחקרים מאוניברסיטת קיימברידג' הוסיפה מחקר נוסף על תרומת ההנקה בהפחתת סוכרת והשמנת יתר בבגרות.
- מחקר אחר מצא כי לעצם פעולת היניקה יש קשר עם עלייה פחותה יותר במשקל בשנת החיים הראשונה, לעומת חלב אם שאוב מבקבוק, והעלייה הרבה ביותר במשקל נמצאה אצל תינוקות שניזונים מתמ"ל בבקבוק. יש לציין כי עלייה מהירה ורבה במשקל בשנת החיים הראשונה מקושרת למחלות סוכרת והשמת יתר בבגרות.
עוד על שיעורי הפחתת המחלות מתוך המחקר בכתב העת הרפואי Pediatrics היוקרתי.
עוד על יתרונות ההנקה מתוך המרכז האמריקאי למניעת וטיפול במחלות CDC
עד מתי רצוי להניק?
על פי מדריך הזנת התינוק שפורסם במאי 2009 על ידי משרד הבריאות, מומלץ להניק לפחות במשך חצי שנה. שלא כמו בהנחיות שקדמו למדריך זה, אשר בהן הומלץ על הנקה מלאה ובלעדית ללא כל תוספת במשך תקופה זו, מומלץ על פי ההנחיות הנוכחיות לתת לתינוק לטעום (כ- 4 כפיות ליום) מוצקים כבר מגיל ארבעה חודשים. בעבר נטו לחשוב כי דחייה במתן מוצקים עשויה למנוע הופעת אלרגיות. כיום הוכח כי חשיפה מוקדמת ,במקביל להנקה , עשויה להעניק הגנה מסוימת בפני אלרגיות.
האגודה האמריקנית לרפואת ילדים ה- AAP ממליצה על הנקה עד גיל חצי שנה ולאחר מכן שילוב של מוצקים עם הנקה עד גיל שנה. נתינת תמ"ל לפני גיל חצי שנה לא מומלצת.
לאחר חצי שנה יש לתת לתינוק ארוחות מלאות בשילוב הנקה, עד גיל שנה ויותר, בהתאם לרצון ויכולת האם והתינוק.
על יתרונות ההנקה הממושכת, מעבר לגיל שנה, קראי כאן
מה באשר לשילוב חלב אם עם תמ"ל ?
אין כל ספק שהנקה מלאה ובלעדית עדיפה על הכל- אך זכרי שזו לא דרך ההנקה מול דרך התמ"ל- דרך הביניים של שילוב עדיפה בהחלט על פני תמ"ל בלבד. כל ארוחת חלב אם תורמת מאוד לתינוק ועדיף, כל עוד את מסוגלת, להמשיך בהנקה, גם אם חלקית.